Den største forskjellen på forbrukslån og kredittkort

Forbrukslån og kredittkort har mange fellesnevnere, men også en del ulikheter. For den vanlige mannen i gata som bare trenger litt ekstra penger å rutte med så kan det være vanskelig å finne ut hva man skal velge av disse to alternativene. I enkelte situasjoner vil det nemlig være langt mer gunstig å velge det ene fremfor det andre, og visa versa. I denne artikkelen skal vi derfor se på de grunnleggende likhetene og forskjellene mellom kredittkort og forbrukslån, og konkludere med hva du bør velge.

De største likhetene og forskjellene

Det grunnleggende med både forbrukslån og kredittkort er den største likheten – nemlig at man låner penger fra banken og må betale det tilbake med renter. Men her kommer også den største forskjellen inn i bildet, for der man ved et forbrukslån blir belastet renter allerede fra første dag, så kan man med et kredittkort unngå å betale renter og gebyrer i 40-50 dager. Samtidig er det gjerne et etableringsgebyr på forbrukslån, mens kredittkort ofte er gratis å bruke og eie. Men når den rentefrie perioden utløper på et kredittkort, så må du betale renter og gebyrer månedlig på samme måte som ved et forbrukslån.

Allikevel er det som regel en stor forskjell på nedbetalingen av forbrukslån og kredittkort, som går på prisen. Sistnevnte har gjerne en effektiv rente på 25 prosent, eller kanskje over 30 prosent, mens forbrukslån kan ha halvparten. Andre ulikheter mellom de to lånetypene er at kredittkort alltid gir deg umiddelbar tilgang til penger (innenfor en tildelt kredittgrense), mens man må søke om et forbrukslån. Dette kan gi en del ventetid og fungerer altså ikke bra hvis det haster å skaffe penger.

Når bør du bruke et forbrukslån?

Den enkle huskeregelen for når man skal velge et forbrukslån handler om tidsperspektiv. Ettersom disse lånene har langt lavere rente enn kredittkortene, så vil vi anbefale at man låner penger når man skal betale ned lånet over flere måneder ettersom kostnadene totalt sett da blir langt mindre. Det er altså til større prosjekter i et lengre tidsperspektiv at forbrukslån kommer til sin beste nytte. Disse lånene velger man også når det ikke haster med å få pengene, ettersom det gjerne kan gå noen dager før man får pengene inn på konto.

Og når bør man da bruke kredittkortet?

Hvis man skal betale tilbake det man har brukt innen den rentefrie perioden er over, altså på under to måneder, så vil som regel et kredittkort være den mest gunstige løsningen – forutsatt at man har høy nok kredittgrense til det man skal kjøpe. Man bruker altså disse kortene til de «kjappe kjøpene» og utleggene man har i hverdagen, men vi anbefaler sjeldent at man betaler avdrag i mange måneder på kredittkort rett og slett på grunn av den høye renten. Men trenger man akutt penger eller skal legge ut for en større gruppe personer for eksempel, så er kredittkortet gull verdt og langt bedre enn å låne penger gjennom forbrukslån. Lykke til med valget!